'پیتر جنكینز' در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار ایرنا در لندن گفت: ما باید حق ایران را برای غنی سازی اورانیوم به رسمیت بشناسیم.
وی افزود: همچنین باید هر چه زودتر این موقعیت ایران را در آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان یكی از اعضای پیمان عدم اشاعه هسته ای (ان پی تی) تنظیم كنیم. این كار نه با تحریم و تهدید بلكه با مذاكرات سیاسی انجام پذیر است.
وی با ادامه تحریم ها علیه ایران مخالفت كرد و اظهارداشت: به نظر من تحریم ها خیلی موثر واقع نشده اند. به عبارت دیگر تحریم ها باعث نشده است كه ایران دست از فعالیت های هسته ای خود بردارد و یا آنها را به حالت تعلیق در آورد.
آقای جنكینز در پاسخ به سوالی در مورد مذاكرات آتی ایران و گروه 1+5 گفت: می توان به این مذاكرات خوش بین بود، ولی اگر شما به تاریخچه این گفتگو ها میان ایران و گروه 3+3 (1+5) نگاه كنید متوجه می شوید كه متاسفانه دلایل زیادی برای خوش بینی وجود نداشته است.
'در حال حاضر نیز قضاوت درباره نتایج مذاكرات آتی بسیار سخت است. من نمی دانم تهران چقدر عزمش را جزم كرده تا مساله را حل كند. من اطلاعات زیادی در مورد نحوه برخورد ایران با این مذاكرات ندارم ولی مطمئنم كه طرف غربی علاقه زیادی به مذاكرات جدی با ایران دارد.'
بر اساس گزارش منابع خبری، مذاكرات آتی ایران و گروه 1+5 قرار است حدود دو هفته دیگر (25 فروردین) برگزار شود.
آقای جنكینز كه طی سال های 2001 تا 2006 نماینده تام الاختیار انگلیس در آژانس بین المللی انرژی اتمی بود درباره اتهامات متعدد مطرح شده علیه 'یوكیا آمانو' مدیركل آژانس بین المللی انرژی اتمی از جمله از سوی روزنامه گاردین و مسئولان سابق آژانس، اظهارداشت: این اتهامات همیشه مطرح بوده است ولی من شخصا آنها را قبول ندارم.
وی افزود: 'به عقیده من دكتر آمانو شخص محترمی است. وی همواره به دنبال این بوده كه وجهه و جایگاه آژانس بین المللی انرژی اتمی را به عنوان یك نهاد بی طرف حفظ كند. او می داند كه چقدر این موضوع برای پیمان عدم اشاعه هسته ای حیاتی است.'
'من بعید می دانم او كاری كند كه این موقعیت را به خطر بیندازد.'
این دیپلمات بازنشسته انگلیسی در عین حال گفت: البته ممكن است آقای آمانو بعضا تصمیماتی را گرفته باشد كه برخی دولت ها از آن سوء استفاده كرده باشند و دیگران آن را به حساب جانبداری از غرب و نقض بی طرفی از سوی مدیركل آژانس بگذارند.
'طبیعتا این موضوع امكان پذیر است ولی به نظر من منصفانه نیست كه او را بخاطر تصمیماتش سرزنش كنیم بلكه باید در حقیقت آن دولت ها را كه از تصمیمات وی سوءاستفاده كرده اند،سرزنش كنیم.'
روزنامه گاردین لندن هفته گذشته در گزارش مشروحی به بررسی رویكرد آژانس بین المللی انرژی اتمی در قبال ایران پرداخت و به نقل از مقامات سابق این نهاد بین المللی، یوكیا آمانو را به جانبداری از سیاست های غرب متهم كرد.
این روزنامه انگلیسی نوشت: مقامات سابق آژانس همچنین هشدار داده اند كه رویكرد آژانس در قبال ایران شبیه همان اشتباهاتی است كه در قضیه سلاح های كشتار جمعی عراق در اوایل دهه 2000 میلادی به وقوع پیوست.
گاردین افزود: آمانو مدیركل آژانس كه از سال 2009 میلادی به این سمت منصوب شده است توسط چندین نفر از مقامات ارشد سابق آژانس به پیروی جانبدارانه از سیاست های غرب، اتكای بیش از حد به اطلاعات تایید نشده و همچنین به حاشیه راندن افرادی كه به این روند بدبین هستند، متهم شده است.
اروپام**345