خانم اشتون اظهار امیدواری کرده است که ایران وارد گفتگوهای "سازنده" شود
کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، امروز سهشنبه ۶ مارس (۱۶ اسفندماه) از طرف گروه ۱+۵ موافقت خود را برای انجام دور تازه ای از مذاکرات اتمی با ایران اعلام کرد.
موافقت خانم اشتون در پاسخ به نامه سعید جلیلی، مذاکره کننده ارشد ایران اعلام شده است که ماه گذشته نوشته شده بود.
به این ترتیب پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان که خواستار توقف غنی سازی اورانیوم از سوی ایران هستند، موافقت خود را با از سرگیری مذاکرات با ایران درمورد برنامه هسته ای این کشور اعلام کردند.
شورای امنیت سازمان ملل تا کنون شش قطعنامه در مورد برنامه اتمی ایران صادر کرده و در آن، از جمله خواهان توقف همه فعالیت های مرتبط با غنی سازی اورانیوم شده است.
آمادگی کشورهای گروه ۱+۵ برای مذاکره با ایران در حالی اعلام می شود که گمانه زنی هایی درباره احتمال مقابله نظامی با برنامه هسته ای ایران درجریان است.
خانم اشتون امروز در بیانیه ای اعلام کرد که اتحادیه اروپا امیدوار است که "ایران وارد مرحله ای از گفتگوهای سازنده شود که بتواند به نگرانی های جامعه جهانی در باره برنامه هسته ای این کشور پایان دهد."
هنوز زمان و مکان گفتگوها مشخص نشده است.
گفتگوهای ایران و گروه ۱+۵ در سالهای گذشته بی نتیجه پایان یافت.
تحلیل - محمد امینی
اعلام از سرگیری مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ از سوی خانم اشتون با موضعگیری سفیر ایران در آژانس همراه شد که گفت اعلام تاریخ این مذاکرات "قریب الوقوع" خواهد بود. به نظر میرسد که دو طرف به این نتیجه رسیدهاند که برای شکستن بنبست فعلی اقدامی انجام دهند. این امر از سوی قدرتهای بینالمللی مورد استقبال قرار میگیرد ولی در نهایت آژانس و گروه ۱+۵ باید بتوانند اطمینان حاصل کنند که برنامه هستهای ایران تنها اهداف صلحآمیز و تولید انرژی را دنبال میکند. اینکه آیا ایران خود را برای گرفتن تصمیم دشوار در مورد درخواست جامعه جهانی مبنی بر تعلیق غنیسازی اورانیوم آماده کرده است یا نه، در هفتههای آینده مشخص خواهد شد.
آخرین دور این گفتگوها در ژانویه سال گذشته میلادی با شکست مواجه شد.
سعید جلیلی در نامه ای که در اواخر بهمن ماه سال گذشته به خانم اشتون نوشت، خواهان از سرگیری گفت و گوهای هسته ای شده بود.
او در این نامه کوتاه پیشنهاد خاصی را مطرح نکرده بود.
واکنش بریتانیا و آمریکا
ویلیام هیگ، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان پیشنهاد اخیر ایران را به دقت بررسی کرده اند و تصمیم گرفته اند که پایبندی جامعه بین المللی به راه حل دیپلماتیک مسئله هسته ای ایران را به نمایش بگذارند.
او گفت زمان آن فرا رسیده که ایران روشی تازه در پیش بگیرد و به دنیا نشان بدهد که خواهان مذاکره برای یافتن راه حلی صلح آمیز است.
آقای هیگ تأکید کرد تا زمانی که ایران در این مورد اقدامی نکرده است، از فشار جامعه جهانی بر این کشور کم نخواهد شد.
تامی ویتور، سخنگوی شورای امنیت ملی دفتر رئیس جمهور آمریکا هم گفته است که دولت آمریکا به از سرگیری مذاکرات با ایران علاقه مند است، زیرا عقیده دارد که دیپلماسی همراه با فشار جدی قادر است حکومت ایران را به کنار گذاشتن بلندپروازی های هسته ای وادار کند.